Historia kuchni
W dniu 23.03.2017 roku spotkaliśmy się w DOK-u (jak zwykle licznie) aby wysłuchać wykładu p.n. "Historia kuchni (architektura i wyposażenie)". Wykład w ramach projektu "Ciekawi siebie i świata" wygłosiła Pani Agnieszka Gola, pracownik Muzeum Architekury we Wrocławiu. Pani Agnieszka Gola przedstawiła historię kuchni, jej trendy i stylizacje począwszy od okresu średniowiecza, kiedy kuchnia była centralnym miejscem domostwa. Jednocześnie wskazała na rozwój urządzeń kuchennych służące usprawnieniu pracy ówczesnych kobiet takich jak lodówki (lodownie), patelnie do smażenia naleśników czy kuchnie węglowe do pieczenia chleba. Jednak największym przełomem projektanckim pomieszczeń kuchennych były kuchnie projektowane przez Masrgarette Shutte-Lihotzky, czyli tzw. kuchnia frankfurcka. Istotą tego trendu była funkcjonalność i ergonomia niedużych pomieszczeń kuchennych, których ściany wykorzystywane były aż po sam sufit. Takie kuchnie często były urządzane w tzw. lokalach socjalnych. W tamtych czasach kuchnie nie były duże ale ich wnętrza były wykorzystane do maksimum. Obecnie kuchnie ponownie stanowią punkt centralny pomieszczeń mieszkalnych, chociażby dlatego, że są otwarte na przestronne salony i dlatego można śmiało powiedzieć, że historia jak zwykle zatoczyła krąg umieszczając je w najważniejszym punkcie mieszkań i domów.
Lucyna Bajsarowicz
Powrót do Wydarzenia 2017