Zgaga refluks okiem doradcy żywieniowego ...

W ramach projektu „Dbam o zdrowie” spotkaliśmy się 09.10.2024 roku w filii dzierżoniowskiej biblioteki i wysłuchaliśmy spostrzeżeń dietetyczki p. Moniki Wilkos na temat powszechnie występującego problemu jakim jest  zgaga i refluks żołądkowo-przełykowy.
Zgaga i refluks to zamiennie używane terminy określające  zaburzenia trawienne i dające podobne objawy zewnętrzne. W rzeczywistości oznaczają jednak dwie różne dolegliwości zdrowotne. 
  Zgaga to nagłe, krótkotrwałe i bardzo nieprzyjemne uczucie palenia przełyku i piekącego bólu na wysokości mostka. Sama w sobie nie jest jednostką chorobową ale zespołem objawów towarzyszących innym chorobom układu pokarmowego, np. zapalenie błony śluzowej i wrzody żołądka czy refluks. Zgaga pojawia się również u osób zdrowych po spożyciu ciężkiego, ostrego lub tłustego posiłku, odczuwana jest także po nagłej zmianie pozycji oraz u pacjentów przyjmujących leki podrażniające błonę śluzową żołądka. 
  Natomiast refluks jest dolegliwością wynikającą z niewydolności dolnego odcinka zwieracza przełyku powodującą nieprawidłowe zarzucanie kwaśnej treści żołądkowej do przełyku, podrażniając jego błonę śluzową. Jest chorobą przewlekłą i nieleczona może prowadzić do  poważnych powikłań, przede wszystkim do owrzodzenia, krwawienia i zwężenia przełyku. Dotyka coraz więcej osób i w każdym wieku a wśród najczęstszych przyczyn tego schorzenia wyróżnia się otyłość, nieprawidłową dietę (zbyt kaloryczną i wysokoprzetworzoną żywność), nadużywanie alkoholu, palenie papierosów, długotrwały stres i siedzący tryb życia.  Do typowych objawów choroby należy zgaga, „puste” odbijanie i uczucie cofania się treści żołądkowej do przełyku. Charakterystycznym objawem jest także chroniczny kaszel, chrypka oraz trudności z przełykaniem pokarmów.  
Zgaga i refluks to schorzenia, które mogą znacznie obniżyć jakość życia pacjenta. Dlatego ważne jest ich szybkie rozpoznanie i leczenie. I chociaż między tymi przypadłościami występują różnice, to jednak ich leczenie  może przebiegać podobnie. Z reguły polega ono na długotrwałym stosowaniu odpowiednio dobranych leków powodujących neutralizację i zmniejszających produkcję kwasu żołądkowego. W skrajnych przypadkach może być zastosowana ingerencja chirurgiczna.  

Przy łagodnych stanach choroby można sięgnąć po domowe sposoby na zgagę i refluks. Pomóc może picie naparów ziołowych, kisielu z siemienia lnianego, ciepłego mleka a nawet octu jabłkowego i wody z sodą oczyszczoną. 

Jednak zarówno w procesie leczenia jak i w profilaktyce refluksu najważniejsze jest wyeliminowanie czynników sprzyjających pojawianiu się objawów schorzenia, a w szczególności niezbędna jest zmiana stylu życia, nawyków żywieniowych i rezygnacja z używek. Przestrzeganie tych podstawowych zaleceń sprawi, że organizm znacznie lepiej poradzi sobie z trawieniem spożywanych pokarmów i dzięki temu codzienne życie stanie się łatwiejsze. 

Lucyna Bajsarowicz

 

Powrót do Wydarzenia 2024