Najlepsza kucharka na świecie

Słuchacze wygłoszonego 28 listopada 2024 roku w bibliotece przy Rynku wykładu Marii Jadwigi Stępień „Najsłynniejsza kucharka świata” poznali życie i działalność Lucyny von Bachman primo voto Feliksowej Staszewskiej, secundo voto Stanisławowej Ćwierczakiewiczowej (1826-1901), autorki książek kucharskich i poradników, m.in.: „Jedyne praktyczne przepisy wszelkich zapasów spiżarnianych oraz pieczenia ciast” (1858), „365 obiadów za 5 złotych” (1860), „Poradnik porządku i różnych nowości gospodarskich” (1876), „Nauka robienia kwiatów” (1879), „Cokolwiek bądź chcesz wyczyścić, czyli Porządki domowe” (1887), a także wydawanego w latach 1875-1899 kalendarza dla kobiet „Kolęda dla gospodyń”.

Ćwierczakiewiczowa nie lubiła marnować czasu ani zdobytej wiedzy. Uczyła swoje czytelniczki, że służby trzeba doglądać, znać się na gospodarstwie, dobrze rachować, mieć czułe serce i sakiewkę otwartą dla potrzebujących, że koniecznym jest choć raz na tydzień używać ciepłej kąpieli, że dobra i zdrowa potrawa podana pięknie i zachęcająco na udekorowanym stole w jadalni, będącej częścią wygodnie urządzonego, czystego i zadbanego domu jest prawdziwym dziełem sztuki, a ci, co się obżerają i upijają, nie umieją jeść ani pić. Swoją sławę i pozycję budowała z książki na książkę – ceniła siebie, ale i innych, pracowitych i utalentowanych, potrafiła docenić. Stała się autorytetem w dziedzinie sztuki kulinarnej. Bolesław Prus napisał, że do zawarcia małżeństwa niezbędne są trzy warunki: pełnoletniość obojga, ich wolna nieprzymuszona wola oraz „365 obiadów” Ćwierczakiewiczowej.

A czytelniczki książek Lucyny Ćwierczakiewiczowej mogły dzięki jej przenikliwym analizom i drobiazgowym wyjaśnieniom opanować wiele specjalności i zmienić na lepsze swoje życie.

MJS

 

Powrót do Wydarzenia 2024