Oleje roślinne w profilaktyce zdrowia

W pierwszy wrześniowy i upalny czwartek (05.09.2024 r.) wysłuchaliśmy wykładu p. Moniki Wilkos na temat  znaczenia olejów roślinnych w codziennej diecie.
Spożywanie oleju staje się popularnym trendem w zdrowym stylu życia, szczególnie wśród osób poszukujących naturalnych sposobów na poprawę swojego samopoczucia i ogólnej kondycji organizmu. I nie bez powodu. Zdrowe oleje roślinne są antidotum  na współczesny świat zatruty chemią i wysoko przetworzonymi produktami. 
  Oleje roślinne są przede wszystkim bogate w zdrowe, naturalne i niezmienione kwasy tłuszczowe, witaminy oraz mikro i makroelementy, minerały i przeciwutleniacze, które przynoszą wiele korzyści zdrowotnych dla organizmu. Wzmacniają odporność, regulują pracę układu nerwowego i trawiennego. Wykazują działanie antybakteryjne i antynowotworowe. Regulują ciśnienie i poziom cholesterolu oraz cukru we krwi. Są także świetnym źródłem białka i stanowią doskonały dodatek w kuchni wegańskiej. Poza tym dobroczynnie wpływają na skórę, włosy i paznokcie. Trzeba jednak zaznaczyć, że pełnię swoich właściwości zachowują tylko oleje nierafinowane i tłoczone na zimno. 
  Istnieje bardzo wiele zdrowych olejów i nie sposób wymienić wszystkie, a tym bardziej jednoznacznie wskazać jeden najlepszy i najzdrowszy olej. 
  Niewątpliwie do  grona najzdrowszych olejów zalicza się olej lniany posiadający największą zawartość kwasów Omega-3; olej konopny wykazujący najlepsze proporcje kwasów Omega-3 do Omega-6; olej z orzechów laskowych i włoskich opóźniający między innymi proces starzenia. Także olej sezamowy biorący udział w produkcji serotoniny (olej szczęścia) i olej z czarnuszki uważany za „złoto faraonów” stosowany przy różnego rodzaju stanach zapalnych skóry i alergiach. Równie cennymi skarbami natury jest olej z wiesiołka, ostropestu, dyni, awokado i z pestek winogron a także oliwa z oliwek.         
Jaki zatem olej wybrać i czym się kierować?  Kluczem powinny tu być indywidualne potrzeby naszych organizmów i świadomość, jakich składników chcemy sobie dostarczyć. Bo tak naprawdę najlepszy i najzdrowszy olej to właśnie ten odpowiednio dobrany. Pamiętajmy też, że tłuszcze roślinne należy stosować z umiarem. Nie zastępują one zrównoważonej diety a stanowią jedynie jej dodatek.

Lucyna Bajsarowicz

 

Powrót do Wydarzenia 2024