Wsparcie odporności dietą, suplementacją i probiotykoterapią

   "Twoje pożywienie powinno być lekarstwem a twoje lekarstwo powinno być pożywieniem" Hipokrates. Co jeść, spożywać sporadycznie a czego unikać ?. Czy łatwo odpowiedzieć na to ważne w naszym codziennym życiu pytanie? Odpowiedź jest bardzo ważna ale wcale nie taka prosta. Na pewno znaczną częścią poprawnej odpowiedzi jest dieta. Okazuje się że naszym najlepszym lekarzem jest nasza wiedza, ale skąd ją zdobywać. Dieta to sposób odżywiania ograniczony jakościowo i ilościowo, zalecony jako kuracja (Kopaliński).

  Pani Monika Wilkos  18 stycznia  w Centrum Seniora poświęciła nam swój czas aby opowiedzieć nam jak wspierać odporność naszego organizmu i jak ważna jest dla nas właśnie dieta. Choroby układu krążenia jak również reumatoidalne zapalenie stawów to bardzo częste choroby w obecnej cywilizacji. Ważne jest żeby wiedzieć, że niektóre produkty mogą być pomocne w wyciszaniu stanu zapalnego jak również jego zapobieganiu a większość z nich jest charakterystyczna  dla diety śródziemnomorskiej. Szczególną rolę przypisuje się spożyciu ryb, warzyw i owoców, oliwy z oliwek oraz orzechów i nasion.

  Ryby a zwłaszcza tłuste obfitują w kwasy omega-3. Kwasy te wykazują działanie przeciwzapalne, zmniejszające stężenie parametrów zapalnych. Warzywa i owoce to źródło cennych antyoksydantów, które wspierają układ immunologiczny i przeciwdziałają niekorzystnemu działaniu wolnych rodników. Orzechy i nasiona są źródłem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, które podobnie jak kwasy omega-3 wykazują działanie przeciwzapalne. Stanowią także bardzo dobre źródło białka i błonnika pokarmowego. Fasola, soczewica, ciecierzyca i soja to również  dobre źródło białka. W produktach tych znajduje się także wiele cennych składników o właściwościach antyoksydacyjnych i przeciwzapalnych. Ponadto są one dobrym źródłem kwasu foliowego, magnezu, potasu, żelaza i cynku.

  Błonnik pokarmowy zmniejsza stężenie CRP - parametru, który świadczy o stanie zapalnym. Dlatego też jasne pieczywa warto zastąpić pieczywem pełnoziarnistym. Do diety warto wprowadzić grube kasze, pełnoziarnisty makaron oraz brązowy ryż. To kolejne produkty, które wzbogacą  dietę w błonnik pokarmowy. Produkty obfitujące w żelazo to czerwone mięso, nasiona roślin strączkowych oraz warzywa o zielonych liściach. Źródłem wapnia są mleko i jego przetwory, takie jak jogurt, kefir, maślanka i sery.

  Niestety samo spożywanie produktów żywnościowych często jest niewystarczające do pokrycia pełnego zapotrzebowania organizmu w odpowiednie składniki dlatego ważna i potrzebna jest również odpowiednia suplementacja zgodnie z aktualnymi wytycznymi. Tak naprawdę dobra dieta to nie jest rygorystyczne unikanie ulubionych pokarmów ale mądre komponowanie naszych codziennych posiłków. Chcesz być zdrowy jak ryba, jedz owoce i warzywa, a woda urody Ci doda. Warto na zakończenie przytoczyć przysłowie chińskie (wiadomo Chińczycy słyną z długowieczności) "Najlepszymi lekarzami na świecie są: doktor dieta, doktor spokój i doktor dobry humor".

             Irena Kowal