Cukrzyca i insulinooporność

Dnia 19 października 2022 roku w Centrum Seniora odbył się wykład ,,Dieta w cukrzycy i insulinooporności" poprowadzony przez dietetyczkę mgr Aleksandrę Gil.

Omówiono następujące zagadnienia:

    • Cukrzyca i insulinooporność - co to znaczy?

    • Diagnoza - objawy, badania laboratoryjne i normy

    • Przyczyny zaburzeń gospodarki węglowodanowej

    • Powikłania i zagrożenia

    • Leczenie cukrzycy i insulinooporności

    • Dieta w zaburzeniach gospodarki węglowodanowej

    • Przykłady posiłków i przekąsek o niskim IG/ŁG

    • Suplementy diety wspomagające terapię

Najważniejsze elementy leczenia obu schorzeń to:

    • redukcja tkanki tłuszczowej oraz wzrost tkanki mięśniowej do poziomu optymalnego;

    • najważniejszym elementem leczenia jest wprowadzenie i utrzymanie zdrowej, zbilansowanej diety opartej na zasadach zdrowego odżywiania;

    • codzienna aktywność fizyczna (przynajmniej 30 minut dziennie)

    • eliminacja stresu, odpoczynek, sen

    • leki

    • w leczeniu uzupełniającym suplementy diety

DIETA O NISKIM INDEKSIE GLIKEMICZNYM

    • pomaga w redukcji masy ciała

    • sprzyja leczeniu cukrzycy i IO

    • zwiększa wrażliwość tkanek na insulinę

    • wpływa korzystnie na pracę serca

    • wspomaga walkę z nadmiarem cholesterolu we krwi

    • wpływa na zmniejszenie uczucia głodu i utrzymanie sytości

 

Aleksandra Gil

 

Powrót do Wydarzenia 2022