Cukrzyca i insulinooporność
Dnia 19 października 2022 roku w Centrum Seniora odbył się wykład ,,Dieta w cukrzycy i insulinooporności" poprowadzony przez dietetyczkę mgr Aleksandrę Gil.
Omówiono następujące zagadnienia:
• Cukrzyca i insulinooporność - co to znaczy?
• Diagnoza - objawy, badania laboratoryjne i normy
• Przyczyny zaburzeń gospodarki węglowodanowej
• Powikłania i zagrożenia
• Leczenie cukrzycy i insulinooporności
• Dieta w zaburzeniach gospodarki węglowodanowej
• Przykłady posiłków i przekąsek o niskim IG/ŁG
• Suplementy diety wspomagające terapię
Najważniejsze elementy leczenia obu schorzeń to:
• redukcja tkanki tłuszczowej oraz wzrost tkanki mięśniowej do poziomu optymalnego;
• najważniejszym elementem leczenia jest wprowadzenie i utrzymanie zdrowej, zbilansowanej diety opartej na zasadach zdrowego odżywiania;
• codzienna aktywność fizyczna (przynajmniej 30 minut dziennie)
• eliminacja stresu, odpoczynek, sen
• leki
• w leczeniu uzupełniającym suplementy diety
DIETA O NISKIM INDEKSIE GLIKEMICZNYM
• pomaga w redukcji masy ciała
• sprzyja leczeniu cukrzycy i IO
• zwiększa wrażliwość tkanek na insulinę
• wpływa korzystnie na pracę serca
• wspomaga walkę z nadmiarem cholesterolu we krwi
• wpływa na zmniejszenie uczucia głodu i utrzymanie sytości
Aleksandra Gil
Powrót do Wydarzenia 2022