Produkty spożywcze i suplementy diety wzmacniające odporność
Dnia 29 września 2022 roku w Dzierżoniowskim Ośrodku Kultury odbył się wykład ,,Produkty spożywcze i suplementy diety wzmacniające odporność" poprowadzony przez mgr farmacji i dietetyki - Aleksandrę Gil.
Omówiono najważniejsze czynniki mające wpływ na odporność organizmu. Styl życia człowieka wpływa istotnie na jego odporność. Kluczowymi elementami wspierającymi odporność są:
- ograniczenie stresu,
- relaks i odpoczynek,
- odpowiednią ilość snu,
- regularną aktywność fizyczną,
- ograniczenie używek,
- zbilansowaną dietę,
- suplementację witaminami i innymi składnikami aktywnymi,
- szczepienia ochronne.
Najważniejsze składniki wspierające odporność to:
- probiotyki,
- witamina D,
- witamina C,
- beta- karoten,
- cynk,
- kwasy omega-3,
- czosnek,
- cebula,
- miód,
- imbir,
- naturalne ekstrakty roślinne i napary z ziół.
Aleksandra Gil
Powrót do Wydarzenia 2022