Wpływ żywienia na nastrój. Dieta przeciwko depresji.
Dnia 1 września w DOK-u odbył się wykład zatytułowany "Wpływ żywienia na nastrój. Dieta przeciwko depresji" - poprowadzony przez mgr Aleksandrę Gil.
Omówiono ogólny zarys choroby jaką jest depresja oraz jej profilaktykę i leczenie. Ważnym elementem profilaktyki i leczenia depresji jest odpowiedni sposób żywienia, a za najlepszą dietę uważa się dietę śródziemnomorską. Przedstawiono również składniki diety wpływające korzystnie na nastrój oraz naturalne surowce roślinne wspomagające leczenie zaburzeń depresyjnych.
Co najważniejsze:
Sposób odżywiania się człowieka odgrywa istotną rolę w regulacji nastroju.
Kluczowymi elementami diety przeciwdepresyjnej są:
- wysoka zawartość węglowodanów złożonych, niska zawartość cukrów prostych
- duży stosunek kwasów tłuszczowych omega-3 do omega-6
- obecność witamin z grupy B, witaminy D, magnezu, tryptofanu, choliny, probiotyków i prebiotyków
- niska zawartość substancji działających prozapalnie.
Dieta powinna wykazywać ogólne działanie przeciwzapalne i zawierać składniki antyoksydacyjne (?-karoten, witaminy A, E i C, polifenole.
Najlepszym modelem żywienia jest dieta śródziemnomorska, bogata w świeże warzywa, owoce, ryby, pełnoziarniste produkty zbożowe oraz oliwę z oliwek
Pomocne w redukcji negatywnych objawów są naturalne surowce roślinne: szafran uprawny, żeń-szeń syberyjski, kozłek lekarski i dziurawiec zwyczajny.
Dziękuję za miłe przyjęcie i uważne wysłuchanie wykładu.
A.G.
Aleksandra Gil
dietetyk kliniczny, psychodieteyk,
terapeuta karmienia, edukator żywieniowy
Poradnia Dietetyczna - Na Ścieżce Zdrowia
Powrót do Wydarzenia 2022