Dieta diecie nierówna
W dniu 27.09 2018 r. odbyło się pierwsze po wakacjach spotkanie zorganizowane przez TOZD realizowwane w ramach projektu "Start po Zdrowie", który posiada dofinansowanie z powiatu dzierżoniowskiego. Na spotkaniu wysłuchaliśmy wykładu na temat "Dieta diecie nierówna" a wykład poprowadziła dietetyk kliniczny Pani Martyna Szymańska. Na wstępie dietetyk określiła pojęcie medycyny alternatywnej (EBM) czyli metody i praktyki, o których twierdzi się, że mają działanie lecznicze. Są one jednak niesprawdzone i niemożliwe do udowodnienia na podstawie badań naukowych. A ich szkodliwe działanie jest często większe niż pozytywne działanie lecznicze. Te metody zazwyczaj nie są akceptowane, a niekiedy stoją w sprzeczności z medycyną opartą na badaniach naukowych. Oparte są na twierdzeniach niezgodnych z podstawową wiedzą medyczną i są w opinii lekarzy i naukowców uważane za nieskuteczne albo o wiele gorsze od dostępnych metod oferowanych przez właściwą medycynę.
Następnie przedstawiła sposób wyliczenia wskaźnika PPM określającego prawidłową przemianę materii potrzebnej do utrzymania podstawowych funkcji życiowych oraz wskaźnik PAL określający współczynnik aktywności fizycznej człowieka. Dalej omówiła podstawowe składniki odżywcze niezbędne w każdej diecie, takie, które utrzymują właściwy poziom energii, który jest nieodzowny do normalnego funkcjonowania. Należą do nich białko, tłuszcze, węglowodany, witaminy i składniki mineralne oraz błonnik. W dalszej części Pani Szymańska określiła diety alternatywne, które charakteryzują się tym, że zaburzają rozkład makroskładników, są jednoskładnikowe lub bardzo restrykcyjne i rozdzielne.W tym celu pokazała ranking 2018, w którym znajduje się aż 39 różnych diet i szczegółowo omówiła liczną część z nich rozpoczynając od tych najgorszych czyli od wysokobiałkowej diety Dukana a kończąc na najlepszej diecie śródziemnomorskiej, która jest bogata w błonnik, zdrowe kwasy tłuszczowe oraz w witaminy i przeciwutleniacze. Komentując poszczególne rodzaje diet wymienione na w/w liście wskazała na ich zalety ale w większości przypadków podkreśliła ich wady. Dlatego wybierając konkretną dietę należy kierować się przede wszystkim roztropnością i zdrowym rozsądkiem tak, aby nie zachwiać pracy poszczególnych narządów naszych organizmów takich jak wątroba, cały układ naczyniowo-sercowy, czy lipidowy. Po wykładzie padało wiele pytań związanych z zaprezentowanym tematem, co świadczy o dużym zainteresowaniu tym zagadnieniem.
Lucyna Bajsarowicz
Powrót do Wydarzenia 2018 II półrocze