Blue Flower

Jak jeść, aby dostarczyć sobie energii w ciągu dnia?

 W kolejny czwartek 11.10.2018 roku spotkaliśmy się w DOK-u aby wysłuchać wykładu realizowanego w ramach projektu "Start po zdrowie".  Temat wykładu brzmiał "Jak jeść, aby dostarczyć sobie energii w ciągu dnia". Wykład poprowadziła dietetyk kliniczny Pani Martyna Szymańska. Prezentacja podzielona została na dwie części.

  W pierwszej usłyszeliśmy o  ogólnych przyczynach senności i zmęczenia. Należą do nich między innymi niedoczynność tarczycy, anemia, stress, depresja, pozycja leżąca, odwodnienie organizmu i nieodpowiednia dieta. Następnie co powoduje naszą ospałość, zmęczenie i brak  energii o różnych porach dnia. Dla przykładu rano jesteśmy zmęczeni bo poprzedniego wieczoru zjedliśmy ciężkostrawną i późną kolację a do południa bo spożyliśmy nieodpowiednie śniadanie. Największy spadek energii występuje po południu na skutek dostarczenia organizmowi w czasie obiadu zbyt dużej dawki węglowodanów  a wieczorem daje o sobie znać poobiedni słodki deser.

 W drugiej części prowadząca zaproponowała jak komponować posiłki aby utrzymać energię na właściwym poziomie. W tym celu należy między innymi ustalić ilość posiłków pod swój tryb dnia, należy obserwować swój organizm i prowadzić dzienniczek żywieniowy, spisać o której godzinie spożywamy posiłki.  Trzeba jeść powoli i dokładnie przeżuwać każdy kęs oraz unikać dań mocno przetworzonych. Nie wolno pomijać posiłków ale też nie wolno  przejadać się.  Na obiad wskazane jest ograniczyć ilość węglowodanów a zwiększyć ilość warzyw. A przede wszystkim każda dieta powinna być zbilansowana pod względem białek, tłuszczów, węglowodanów, składników mineralnych i witamin. Zasugerowała też aby do swojego pożywienia wprowadzić tłuste morskie ryby (i niekoniecznie łososia), ciemne pieczywo,  (zawiera dużo błonnika), niesłodzony nabiał, nieprzetworzone chude mięso, warzywa strączkowe a także orzechy, różnego rodzaju pestki i zdrowe tłuszcze roślinne. Dietetyczka zwróciła też uwagę na prawidłowe nawodnienie organizmu i właściwą obróbkę termiczną potraw. Ale żeby utrzymać energię na odpowiednim poziomie należy też wychodzić na spacery,  robić przerwy w pracy i dotleniać mózg ćwiczeniami oddechowymi.

 Ostatnią częścią  spotkania była oczywiście dyskusja z udziałem słuchaczy związana z  przedstawionymi zagadnieniami.

Lucyna Bajsarowicz

 

Powrót do Wydarzenia 2018 II półrocze