Blue Flower

 Jesz, ale czy wiesz co?

9 czerwca 2016r. odbyło się kolejne spotkanie Towarzystwa Oświatowego Ziemi Dzierżoniowskiej, tym razem w ramach projektu „Zadbaj o swoje zdrowie”dofinansowanego przez Powiat Dzierżoniowski.

Temat spotkania brzmiał „Jesz,ale czy wiesz co?”, którego prelegentką była pani Monika Wilkos specjalistka od spraw zdrowego odżywiania.

 Prelekcję rozpoczęła od stwierdzenia, że w ostatnich latach dużo się mówi o składnikach odżywczych i ich wpływie na nasz organizm, wzrosła świadomość prozdrowotna, toczą się ożywione dyskusje i w wielu kwestiach naukowcy mają rozbieżne zdania. Potrzebna jest i wiedza i znajomość własnego organizmu,  jego reakcji na niektóre produkty spożywcze np. mleko.

Następnie prelegentka zadała pytanie czy zaczynamy dzień od zjedzenia śniadania, odpowiedź uczestników była twierdząca co jest wynikiem bardzo korzystnym w odróżnieniu od danych zebranych w innych grupach społecznych. Rozpoczynanie dnia od śniadania jest bardzo ważne dla naszego zdrowia, należy je zjadać około pół godziny do godziny po wstaniu.

 Należy świadomie i z troską o własne zdrowie zadbać o to co mamy na talerzu. Ważnym składnikiem pożywienia jest mleko i produkty mleczne. Największe kontrowersje budzi mleko, nie każdy je toleruje, ludzie cierpią na nietolerancję laktazy, po mleku źle się czują, mają biegunki. Trwają spory o krowie mleko,jego zwolennicy podkreślają, że jest cennym źródłem wapnia i zapobiega osteoporozie. Już Hipokrates, ojciec wszelkich nauk, twierdził, że mleko jest najważniejszym pokarmem, który stworzyła natura. Ciekawostką jest to, że 100 % dorosłych mieszkańców Szwecji pije mleko, a wśród Brytyjczyków - 95% populacji. Dyskusja za i przeciw trwa i budzi wielkie emocje, prowadząca uważa, że należy kierować się wskazaniami własnego organizmu i jeśli organizm mleka nie toleruje, to należy zastąpić je produktami na bazie mleka.

Jako drugą  niezbędną w naszym pożywieniu grupę produktów wymieniła pieczywo żytnie na pierwszym miejscu i orkiszowe na drugim. Podkreśliła, że Minister Zdrowia zaleca zwiększenie udziału mąki żytniej razowej w produkcji pieczywa. Chleb jest bardzo ważny w naszym pożywieniu ze względu na zawartość witamin, skrobi, błonnika, odżywia komórki nerwowe mózgu, zaliczany jest do produktów wpływających na naszą inteligencję.

Kolejna grupa produktów to te, zawierające tłuszcze, które też budzą sporo kontrowersji. Są one jednak niezbędne w pożywieniu w odpowiednich ilościach i odpowiednio dobrane np. masło, margaryny z tzw.”górnej półki”, oliwy, oleje np. kokosowy, z nasion czarnuszki, z ostropestu...

Skarbnicą wartości odżywczych są warzywa i owoce, nie budzą one żadnych kontrowersji. Można jeść wszystkie z wyjątkiem kapusty, kalafiora, soji przy niektórych schorzeniach. Chronią przed nowotworami, wzmacniają odporność, zapobiegają chorobom cywilizacyjnym. Należy ich spożywać około 600-700 g dziennie, przy czym należy pamiętać, że ważniejsze są warzywa niż owoce. Najlepiej jeść to, co pojawia się w sezonie z różnych stref klimatycznych.

Na podsumowanie wykładu prelegentka stwierdziła, że nasz talerz powinien być bogaty we wszystkie składniki z każdej grupy pokarmowej, a najwyżej w piramidzie zdrowia notowany jest ruch.

Po zakończeniu wykładu padło sporo pytań, odpowiedzi na nie uszczegółowiły bardzo przydatne i pożyteczne informacje uzyskane w trakcie wykładu.

Alicja Kossowska

Powrót do Wydarzenia 2016